Arsura gastrică

Arsura gastrică este extrem de frecventă în rândul persoanelor care prezintă următoarele caracteristici:

  • nu au mese regulate cantitativ sau ca și orar de luat masa;
  • mănâncă pe fugă, nealocând suficient timp masticației;
  • alimentele nu sunt preparate corespunzator;
  • alimentele sunt bogate în grăsimi și zaharuri.

Arsura gastrică apare atunci când acidul în exces atacă mucoasa gastrică, cu următoarele simptome:

  • Senzație de arsură în piept, în spatele sternului;
  • Durere localizată în capul pieptului, chiar în spatele sternului, de obicei după masă;
  • Senzație de arsură pe esofag sau senzația de lichid cald, acid sau sărat;
  • Senzația de a avea resturi alimentare lipite de-a lungul esofagului;
  • Balonare, meteorism, senzație de prea plin.

Cauzele arsurii gastrice sunt:

  • Modul în care se ia masa: un consum prea mare sau prea rapid al alimentelor poate provoca un dezechilibru al secreției de acid.
  • Alimentele consumate: cum sunt cele picante, condimentate, cu adaos de ceapă sau usturoi care pot irita stomacul.
  • Băuturile consumate: cele ce conțin cofeină, alcool, cele acidulate sau pe bază de citrice pot declanșa o hipersecreție gastrică.
  • Sarcina: în această perioadă apare des hiperaciditatea gastrică.
  • Stresul și starea de anxietate asociată acestuia este o cauză des întâlnită de hipersecreție gastrică acidă.
  • Fumatul este un factor favorizant al hipersecreției gastrice, amplificând durerea asociată arsurii gastrice. Este recomandată reducerea numărului de țigări fumate zilnic.